Serier

Om det är något jag är, så är det serieskapare – ända ut i fingertopparna. Jag har pluggat ämnet på Serie- och bildberättarprogrammet vid Högskolan i Gävle, Serieskolan på Kvarnby Folkhögskola samt Seriekonst och avancerat bildberättande vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK). Sammanlagt har jag varit yrkesverksam i över tio år, med egna projekt såväl som serieillustration (för bl.a. tidning och reklam); jag bemästrar novellserier, strippar såväl som långa äventyrsserier. Ta gärna en titt i gallerierna om ni vill se handgripliga exempel på vad jag gör!
Blir du sugen på att shoppa mina serier finns en infoflik om just det längre ner på den här sidan.

 

Uppdrag i urval

Utdrag ur olika serier, gjorda på på beställning eller som en del av ett projekt.

 

Samurajen

Fyra gånger om året kommer Science Fiction-bokhandelns katalogutskick ut, och landar på hallmattan hos tiotusentals hushåll runtom i Sverige; i varje utgåva kan man läsa min seriestripp om den lille samurajen och hans upptåg i butiken.

Vi har samarbetat sedan 2008 – strippen har gått sedan 2009 – så det har hunnit bli många seriestrippar! Här kan ni se ett urval.

Utdrag ur Medley

Min serie Medley har kommit ut som small press, gått i Utopi Magasin, och kom slutligen ut i sin första samlingsvolym 2013, då den även nominerades till seriepriset Urhunden för bästa originalsvenska seriebok.
Det här galleriet innehåller utdrag ur novellserierna, serieboken En ny våg, samt den ännu opublicerade uppföljaren, Medley 2 (psst! Du kan läsa om seriens skapandeprocess på bloggen!).

Jag är medlem i Svenska TecknareIllustratörcentrum, såväl som Sveriges Författarförbund och går efter deras arvodesrekommendationer. Har du en förfrågan? Tveka inte att höra av dig via kontaktförmuläret!

Vill du läsa mer om mina meriter och tidigare uppdrag, ta gärna en titt på mitt CV.

Mina serieböcker!

Medley, vol 1 – En ny våg

Example Förlag: Galago Ordfront, tidigare Kolik Förlag
ISBN: 9789186509255

Det finns en kraft som sedan urminnes tider använts för att föra krig och sprida förödelse. Många har försökt tämja den, och de som lyckas, kallar sig musiker.
I en värld som härjats av strider mellan musikstilar har orkestermakten Symfonien övriga genrer i ett järngrepp. Den idealistiska violinisten Catherine Hayes är nybliven löjtnant inom den Kungliga Musikstyrkan, men hennes världsbild vacklar när hon möter Axel, synthpoparen från öst.
Med ett blandat musikaliskt ursprung och en två meter lång synth söker Axel efter platsen där det sägs att all musik skall mötas; Medley.
Lisa Medins ösiga epos Medley är ett halsbrytande äventyr med virtuosa toner och helhjärtat tokröj. Den presenteras nu för första gången i bokform, och ställer sig i täten för den nya generationen svenska äventyrsserier.

Medley gavs tidigare ut av Kolik Förlag men har nu bytt hemvist till Galago Ordfront.

Här kan du köpa boken: AdLibris, Bokus, CDON.com eller Science Fiction-bokhandeln

Serienördens kokbok – Svenska serietecknares bästa recept

Example Redaktör: Malin Svedjeholm
Förlag: Natt Förlag
ISBN: 9789198137910

Ett fantastiskt kokboksprojekt under serietecknaren Malin Svedjeholms regi, som lyckas samla Sveriges serietecknares egna favoritrecept; presenterade i serieform. En perfekt bok för såväl mat- som serienörden och är en köksvältare bestående av recept och teckningar av inte mindre än 47 olika svenska serieskapare. Här blandas recept med bas i flora, fauna och fantasi.

Medverkande serieskapare: Sofia Olsson, Anna Åhlén, Li Österberg, Hanna Strömberg, Lisa Medin, Jan Kustfält, Jonas Darnell, Frida Isotalo, Helena Strömberg, Liv-Jenny Sandberg, Jan Hoff, Lars Andersson, Marie Gayatri, Tinet Elmgren, Staffan Melin, Tove Björkdahl, Malin Svedjeholm, Tomas Antila, Stina Lövkvist, Anette Nettan Segerlund, Stef Gaines, Daniel Tjernberg, Karin Didring, Per Myrhill, Bror Hellman, Robin Ragnarsson, Emelie Friberg, Marjo Palokangas, Tomas Zackarias Westberg, Kina Edin, Nicolas Krizan, Elin Lucassi, Johanna Gustafsson, Malin Biller, Jenny Berggrund, Louise Scheele Elling, Jenny Hannula, Sofia Karlström, Loka Kanarp, Mio Isenrot, Ola Forssblad, Viktor Jäderlund, Anna Landin, Annika Jernstig, Johan Wanloo, Sissel Gustafsson och David Olgarsson.

Bra att veta
I och med denna bok avslöjar jag äntligen mitt fantastiska recept på Strogge!

Här kan du köpa boken: AdLibris, Bokus, CDON.com eller Science Fiction-bokhandeln

Kvinnor ritar bara serier om mens

Example Redaktör: Sara Olausson
Förlag: Kartago Förlag
ISBN: 9789175150512

Det här är en antologi med tecknade serier av kvinnor, som handlar om mens. Upprinnelsen är ett sommarprogram av Liv Strömqvist 2013 som handlade enbart om mens. Hon inledde programmet med att säga: ”En gång i begynnelsen av min karriär som serietecknare gick jag på en fest. På den här festen var också en manlig serietecknare som kanske var 10 år äldre än jag och hade gett ut några album på ett riktigt förlag. Av någon anledning så började jag prata med honom och berättade att ”jag ritar också serier”. Då sa han: Jag hatar serier av kvinnliga serietecknare. Jaha… varför det? frågade jag. Jo, sa han, för kvinnor ritar bara serier om mens.

Det tråkiga i den här historien är att han hade fel när han sa så. Jag önskar nämligen att han hade haft rätt. Jag önskar att det här samhället hade svämmat över av kvinnliga serietecknares olika långa episka uppgörelser med menstruationen, att kvinnor i generationer hade tagit sig an det här temat typ så som Ingemar Bergman tog sig an döden. Men tyvärr så hade den här manlige serietecknaren fel, tyvärr så finns det inte särskilt många tecknade serier eller böcker eller filmer eller något annat medium som handlar om mens. Jag skulle tvärtemot säga att MENS som konstnärligt tema är fruktansvärt försummat i världshistorien.”

Sara Olausson, som kom på idén att göra en hel bok på samma tema, har här samlat 40 kvinnliga serietecknare i denna mensantologi. Medverkande i boken: Sara Olausson, Anneli Furmark, Elin Lucassi, Emelie Östergren, Karolina Bång, Lena Ackebo, Susanne Fredlius, Tyra Blomster, Emma Rendel, Frida Ulvegren, Monica Hellström, Hanna Gustavsson, Lisa Rydberg, Jojo Falk, Stina Hjelm, Lisa Medin, Fanny Lindgren Agazzi, Julia Hansen, Joanna Hellgren, Wendel Strömbeck, Malin Biller, Siri Ahmed Backström, Lotta Sjöberg, Joanna Johnson, Lina Neidestam, Linda Spåman, Li Österberg, Matilda Ruta, Klara Wiksten, Bitte Andersson och Julia Thorell.

Här kan du köpa boken: AdLibris, Bokus, CDON.com eller Science Fiction-bokhandeln

Ordningen upprätthålls alltid

Example Författare: Pär Thörn
Förlag:Apart Förlag
ISBN: 9789198073447

I Ordningen upprätthålls alltid dör människor som flugor. Girigheten och våldet talar sitt tydliga språk. Paranoian, misstänksamheten och hämndbegäret härskar. Här stiftar läsaren bekantskap med påhittiga brevbombare, lättlurade undercoversnutar, alienerade bankrånare och missförstådda poeter som vill lämna litteraturen för att gå in i fullständig aktion. Autentiska rättsfall samsas med vansinniga fantasifoster.

Detta är författaren Pär Thörns första deckare, illustrerad av ett flertal av Sveriges mest namnkunniga serietecknare.

Bra att veta
Mitt korta bidrag heter Kodknäckaren och har – precis som övriga alster i boken – manus av Pär Thörn. Var god notera att denna bok inte lämpar sig för en yngre publik.

Här kan du köpa boken: AdLibris, Bokus, CDON.com eller Science Fiction-bokhandeln