Appar för goda vanor & självbevarelsedrift

LisaOkategoriserade Leave a Comment

Den största utmaningen i mitt (och många andras) professionella – såväl som privata – liv, är att förebygga och försöka lära av misstag. Ta sig framåt. Och då och då behöver en hjälp på traven.

Ibland är jag en oljad, anpassningsbar level-up-maskin, och ibland… Not so much. Då tar en till tekniken!
Jag har alltid (sedan jag utvecklade något slags grundläggande konsekvenstänk) tagit till hjälpmedel av olika slag. Innan smartphones blev var mans Filofax brukade jag nyttja en klassisk sådan (japp, med utbytbara papper). Alla kartor fick skrivas ut inför jobb/workshops/föreläsningar, och mina hastigt nedklottrade idéer & anteckningar kunde dyka upp på servetter, kvitton och post-its.
Nåja, det sistnämnda stämmer till viss del fortfarande, men allt annat har ändrats.

Därför presenterar jag härmed…

Vardagsappar för frilansande media-/kulturarbetare på språng: ett urval

Föga förvånande erkännande: jag är en flitig Apple-användare. Min dator, surfplatta såväl som smartphone pryds av det smygmumsade äpplet, och mycket av anledningen är hur enheterna funkar tillsammans, samt det integrerade ekosystemet som är iCloud. Googles tjänster fyller exakt samma funktion för många, exchange för andra, och det är inte ovanligt att nyttja flera molntjänster (Dropbox, Evernote, Google Drive…).

I grund och botten är det oerhört smidigt att ha mail, kontakter, anteckningar, listor, uppgifter, kartor, bildbibliotek, sms-konversationer m.m. tillgängligt på alla enheter, närsomhelst. Ett infall på pendeln behöver inte längre vänta tills jag når ateljén, och jag kan redan nu jobba i princip var jag än befinner mig.
Men – sedan har vi ändå vissa specifika appar för specifika ändamål…

 

Habitica (alla plattformar)

IMG_2105
 

Min senaste bekantskap. Habitica är något så enkelt som en ”att göra”-app med tevespelsinramning. En ”gamification” av vardagen, med level-ups, uppgraderingar, mana, och möjlighet att klunka en virtuell hälsodryck (health potion) – när man drullat sig – för att återställa imaginära HP (health points).

Kategorierna I appen är vanor (”Habits”), dagliga uppgifter (”Dailies”) och checklista-uppgifter (”To-Dos”). Man kan själv bestämma svårighetsgrad, om uppgiften ska utföras en viss tid på dygnet samt om den ska ha positiva och/eller negativa effekter på ens pixelgubbes hälsa.

Kort sagt belönas användaren när en utför vanor eller uppgifter, och straffas med HP (health points)-avdrag när man klantar eller latar sig.

Under en period hjälpte den här appen mig att skriva 1000 ord om dagen på Medley 2-manuset och motiverade mig även att hålla tandtrådsanvändningen på topp. Finner man att det inte går att uppätthålla vanor/dagliga uppgifter under en period (t.ex. om man är helt uppbokad, knockad av sjukdom eller på semester – som jag var hela förra veckan…)  är det bara att checka in på Habiticas värdshus (eller, inn) så slipper en bestraffas med förlorad HP-hälsa så länge ens figur är incheckad.

Ni som behöver en sporre i vardagen och svarar väl på spelutformade utmaningar, testa gärna det här hjälpmedlet! Habitica är gratis och funkar både på webben och på smartphone/surfplatta.

 

Scrivener (Mac & PC)

scrivener
 

En välrenommerad skrivarmjukvara som alla borde testa. Nyligen var det på rea (till både Mac och PC) för NaNoWriMo, men rea eller ej; Scrivener är värd varenda krona. Speciellt med tanke på att det är oerhört billigt i jämförelse med allt man får ut av programmets funktioner!

Självfallet är det inget krav att ha en dedikerad skrivmjukvara. Word, Pages, OpenOffice eller annan valfri ordbehandlare funkar utmärkt för de flesta personers behov. Det Scrivener gör, som inget annat program (som jag själv provat) riktigt klarar, är att organisera skrivandet.

Jag ska inte gå in i detalj och rada upp alla funktioner som programmet erbjuder, men en personlig favorit är anslagstavla-funktionen. Här kan du helt sonika dela in bokens (eller avhandlingen, eller filmmanuset, eller vad du nu jobbar på) kapitel i korta synopsiser på virtuella post-its, och sedan klicka dig in i undernivåer för att strukturera upp scener, händelser, m.m. och flytta runt dessa obehindrat i projektet. Självklart följer eventuella undemappar snällt med, så det är möjligt att ha ett synopsissystem av ganska komplex grad.

Har haft Scrivener i flera år, men började inte använda det regelbundet förrän jag på allvar började skriva bok 2. Programmet utvecklas ständigt och kan användas på vilket sätt du vill (slå på helskärmsläge/”stör ej”, bestäm en daglig målsättning, samla referenser, gör profiler för figurer eller omgivningar…).

För runt 450-500 spänn är det ett oslagbart verktyg för skrivande. Och är du osäker på om det är något för dig, så kan det provas gratis i 30 dagar; alltså, inte 30 löpande, utan under just de 30 dagar som du väljer att använda det! Vad väntar du på?

 

Bonus: Index Card (iOS)

indexcard-ipad
Det här är – kan man säga – ett komplement till Scrivener för den som vill fortsätta med manusstrukturerandet på sin iPad eller iPhone (beklagar, Android- och Windows Phone-användare – det finns garanterat alternativ).

IndexCard är exakt vad det låter som: importera (från Scrivener, då) eller skapa ditt storyupplägg från grunden och jobba var du vill. Appen är självklart otroligt begränsad jämfört med Scrivener, men funkar fint när man vill redigera/planera upp ett kapitel eller en story och har en timme eller två över på tåget eller caféet. Den äldre versionen finns i App Store och kostar 30 kr – den nyare versionen går på en femtiolapp.

 

Pengar och bokföring – Visma eEkonomi (webbaserad, även till mobila enheter)

visma-eekonomi

 

Fiiiinns det något tråkigare?!! Bara skojar, jag tycker oftast det är riktigt trevligt att ordna med mina företagsgrejor; och hälften av den förtjusningen är förmodligen Vismas online-bokföringsprograms förtjänst. Här är det lätt att hålla koll på pengar in och pengar ut, fakturera, kolla lagersaldo, bokföra löpande och ha översikt. Med mer.

För runt 150 spänn i månaden besparar jag mig mycket huvudbry och har alltid tillgång till alla företagshändelser (åter igen:) var jag än är. Funkar i alla webbläsare och finns även som förenklad app. Rekommenderas varmt, speciellt om du vanligtvis brukar tycka bokföring är asjobbigt. Översikt gör allt bättre!

 

… Var det allt?! Är det verkligen allt du använder?

Nja. Självfallet använder jag till vardags fler appar och program än jag kan räkna, men just de här har kommit att spela större roll på sistone. Jag tycker själv att det är roligt att få en inblick i vad andra serieskapare använder för att få jobbet att flyta på extra bra –  så jag hoppas att någon av dessa hjälpmedel kan vara användbar eller intressant för dig!
Nästa gång kanske vi till och med dyker in i arbetsprocessen lite extra? Det är inte långt kvar tills det är dags för en grovskiss på hela boken nämligen. Har dessutom en intensiv jobbperiod nu innan jul, och behöver all disciplin som jag kan uppbåda.

Men, säg; vad är ert favoritvertyg för att få upp ångan – förutom kaffe?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *