SPX 2011

LisaOkategoriserade

Sjunde året i rad, tror jag det blir.

Foto och rosetter av Tomas Antila.

Med platt hår och med ren överskottsenergi tog jag mig an seriefestivalen bland seriefestivaler. I år var jag där i egenskap av Informatörssamordnare(?) för Seriefestivalen, Tecknare i Utopi, Medlem i Ateljé Otecknad samt moderator (för söndagens samtal med Bryan Lee O’Malley).

Mässan.

SPX har växt. Det är vår förtjänst. Förlagens, besökarna och utställarna. På bara några år har det hänt mycket, och att årets program var smockat med intressanta föreläsningar var ett enormt uppsving.

 

I Bild: Moderator Sofia Olsson, Hope Larson, Mari Ahokoivu, Sara Hansson, Jutta Harms. Ur bild: Carmela Chergui & Shannon O’Leary.

På fredagen var det paneldiskussion om kvinnors situation i serier. Det var sjukt bra, även om språkbarriären stundtals var tuff mellan deltagarna. Fick mig att vilja åka på seriefestivaler utomlands – det slår mig ibland hur okunnig jag är om serier utanför sverige, hur lite jag egentligen kan. Och jag vill lära mig mer!

Jag missade större delen av lördagen, eftersom jag delvis renskrev frågorna till O’Malley, och sedan åkte för att skriva ut ca 40 sidor med utdrag från Stefs nya bok för ett displayhäfte – boken hade ätits upp av tullen lagom till ankomst på fredagen,  men för bövelen, något behövde ligga på bordet för beskådning. Tyvärr hade min skrivare fått fnatt dagen till ära och blandat ihop svarta färgkasetten med cyan-färgkasetten. Vilket innebar att alla Stefs skisseriesidor blev blåtonade, och såg ut att vara tecknade med kulspetspenna. Och på färgomslaget fick hon lila hår. Men ÄH POPKONST liksom.


Efter mässan på lördagen bokade vi bord på Pong och åt oss vimmelkantiga på himmelsk mat. Jag älskar dumplings. Nu kommer bilder på mina snygga vänner.

På söndagen intervjuade jag Bryan Lee O’Malley i sammanlagt 1,5 timme. Först en halvtimme på scen, och sedan en timme tillsammans med Fredrik Strömberg och Åsa Ekström för Bild&Bubblas räkning. (Åsa tog kort. Jag ser hysterisk ut. What’s up with my faaaaace.) Därför har jag nu en superlång ljudfil på min iPhone som på något vis skall frigöras och transkriberas.

Efter vårt samtal visades filmen, och sedan var det serier-till-film-diskussionspanel med Chris Staros, Mats Jonsson, Shannon O’Leary, O’Malley och moderator Roger Wilson. Det var mycket välstrukturerat och intressant!

Sedan hade vi vernissage på Otecknad, som vanligt. Det var mysigt och välbesökt. The End.

Nästa år är temat Serier och Musik. Då jävlar kan ni vänta er fyrverkerier.