Klara, färdiga, 2016

LisaOkategoriserade 3 Comments

Fram tills förra året hade jag som nyårstradition att skriva om det gångna året i ett blogginlägg. Men 2014 kände jag inte på samma sätt att jag kunde göra ett emotionellt bokslut. Jag var inte klar, fortfarande mitt i alltihop; så jag gav upp att försöka summera det hela över huvud taget.

Nu gör vi ett nytt försök.

Vad hände med 2014?

Anledningen till att 2014 var så svårt att summera, var delvis att 2013 – AKA Medley-året – följde med in i det efterföljande året. Jag reste fortfarande på mässor med boken (fastän det inte kändes okej) och distraherade mig med Medley-sidospår (Maestrons Dotter och sedermera Människomaskinen) för att inte behöva tänka på att nästa bok inte hade rätt förutsättningar för att bli till ännu.

När möjligheten att jobba 50-70% som projektledare/serieredaktör på serieförlaget Egmont kom från ingenstans och fångade upp mig sommaren 2014, så var tajmingen helt enkelt perfekt. Jag fick gå helt in i en ny yrkesroll medan jag bidade min tid (förlagsbyten är inte heeelt enkla jämt…), samtidigt som det blev ett utmärkt tillfälle att lära sig nya saker.
Men det innebar också att jag satte serietecknar-yrkespersonan på sparlåga, på gott och ont.

IMG_0268

Barret från Final Fantasy VII sätter ord på mina tankar.

I slutet av 2014, i december – alldeles innan jag tog julledigt och reste 120 mil till min hemstad – så hände det äntligen saker. Kolik lade ner sin äventyrsutgivning, Galago kunde offentliggöra vårt samarbete, och plötsligt var vägen helt sopad och klar inför 2015.
Och jag kände mig helt nollställd.
För att… jag var ju inte klar? Det var inte läge att snegla mot det kommande äventyret medan jag ännu var mitt uppe i ett annat. Så det var bara att kavla upp armarna, jobba på och se till att komma på nämnda bana igen.

Vilka förväntningar hade jag på 2015?

Jag hade ett huvudsakligt mål. Och jo, detalj-dialogmanuset till boken blev faktiskt klart. Inte (på långa vägar!) på den tid jag hade satt ut ursprungligen – och övergången mellan Egmont-Lisa och Konstnärs-Lisa krävde sitt – men det blev något bra och jag är stolt.
Det enda jag inte är nöjd med, är att jag under detta år inte publicerats i en enda tidning eller bok, med undantag för SF-bokhandelns katalogutskick och en gästbild i Fantomen. Skärpning, Lisa!

IMG_0265

Årets genomgång kommer bli lite mer nerskalad än tidigare år. Det är bättre så.

 

Januari

Manus, redaktionsjobb och resa till Seriefestivalen i Angoulême. På bara cirka 2 veckor var det mycket att ta igen på jobbet i Malmö, samtidigt som jag och Stef ordnade med alla förberedelser inför Frankrikeresan i slutet av månaden. Denna gång reste vi med ett helt Mangapatriarkatet-team beståendes av forte (undertecknad + Stef) samt Tomas Antila och Randi Johansson.

Vi spelade in en tuff introvinjett och filmade därefter en massa material under resans gång. Två avsnitt finns tillgängliga på Youtube – Avsnitt 1 här, och Avsnitt 2 här.

IMG_8759

Så här fantastiskt kan man ha det på seriefestival

Men resan var inte helt smärtfri. Attentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo hade ägt rum inte ens en månad tidigare, och flera av oss hade helt enkelt tankarna någon annanstans.
I slutändan kände vi nog att det kunde få gå något extra år innan vi besökte festivalen nästa gång. Bättre laddade, bättre förberedda. Men fina böcker fick jag självfallet med mig.

Stef & jag skrev sedermera en artikel för Svenska Tecknares webbplats om festivalbesöket, som ni kan läsa här.

 

Februari

Vi kom hem från Frankrike i början av februari, och jag reste omedelbart tillbaka till Malmö för att jobba vidare. Jag minns det som att jag hade en rad roliga arbetsuppgifter och sidogrejor att ägna min tid åt (bland annat fick jag planera en julkalender till Bamsetidningen, som sedan skulle komma att tecknas upp av Tony Cronstam).

IMG_8175

Egmont-huset.

När jag så reste hem till Stockholm för att jobba från ateljén under en vecka, skulle allt hinnas med på en gång.
Stipendieansökningar, tre workshopjobb (varav två i Karlstad) samt en seriestripp för SF-bokhandeln – för att inte tala om hembestyr som jag inte rört på en månad, socialiserande med negligerade vänner + släkt, och därtill födelsedagsfirande av syskonbarn. En vecka, boom, och sedan tillbaka på kontoret i Malmö igen.

Insåg även här nånstans att jag saknade något ganska fundamentalt i mitt arbete med bok 2; tid och en tillfredställande struktur. Atcha, girl.

IMG_8798

Passade också på att spela in voice-over-röst för Cosplay-VM i Linköping, som sedan sändes på SVT. Because why not.

 

Mars

Nästan bara redaktionsjobb. Nu var det dessutom dags att bädda inför den kommande Stockholmsflytten, och faktumet att de kommande tre månadernas redaktionsjobb skulle skötas på distans och frilans.

IMG_8856

Min f.d. arbetsplats på Egmont.

Dessutom måste ju förberedelserna inför Seriefestivalen ombesörjas från Malmö. Tack gode Crom för Skype.

Väl tillbaka i Stockholm hann jag ta en tur till Uppsala och hålla en föreläsning för Upsala Konstförening på Slottet, sitta på café och skriva manus med Tomas samt jobba igen en del redaktionsarbete innan jag for till Östersund för att fira påsk (vi skulle sedermera komma att ägna mycket tid i Östersund under resten av året av betydligt tråkigare anledningar, men det visste vi inte här).

 

April

Redaktionsjobb på distans, manusskrivande och pitchande, förberedelser inför SIS (inklusive en promo-dustcover för att utannonsera förlagsflytten) medan min partner flyttpackande i Malmö.
Även: jag blonderade mig och fyllde jämnt!

IMG_9314
 

Maj

SIS hände.

IMG_9590

Anton Bexelius (cosplayandes som Axel!) & Tomas Antila i förgrunden, med Karin Rindevall i bakgrunden.

… Där jag och Stef gjorde festivalkartan, minglade, höll en grym branschpanel och, eh, ni vet, det vanliga.

Deklarerade och gjorde sommarens samurajstripp. Jag skrev också ihop det första fullkomliga storyutkastet på Medleyboken (som sedan självklart skulle skrivas om ett par gånger, men detaljer, detaljer). Misslyckades med en pitch, men jag GENOMFÖRDE det fanimej. ❤️

 

Juni

Skaffade glasögon. Alltså riktiga, ordentliga, nu-ska-du-ha-synkorrigering-hädanefter-glasögon. Det var först oerhört traumatiskt.

Men jag vande mig.

IMG_9701

Buhu, buhu, jag är ett blont emo.

Samt skaffade linser som komplement.

Björn flyttade hem, och jag reste en sista (!) gång till Malmö för överlämning på Egmont. Sedan firade vi midsommar i Östersund (följt av Fusion Day med Björn samt Jonatan och Stef).

 

Juli

Har ingen aning om vad jag höll på med under juli månad. Var länge i Östersund, umgicks med familjen. Tråkiga saker hände.

Skrev.

IMG_0402

Björn vid Tännforsen.

 

Augusti

Tecknade seriestripp. Skrev. Spelade in podd. Skrev. Gjorde en sprillans ny teckningspresentation för workshops. Skrev. Min vän Randi flyttade till Stockholm, hurra! Spelade Final Fantasy VII.

IMG_0329

Skaffade ställbart bord (AKA ”ståbord”) samt en Cintiq 24HD. Det var mycket bra gjort.

Skrev lite till.

 

September

Blonderade om håret (och plattade det). ❤️

IMG_0654
Höll workshop i Gagnef och Avesta.
Samt skrev.

IMG_0789

På väg till och från ateljén.

 

Oktober

Har jag nämnt att jag skrev? För det är vad jag gjorde denna månad. Deltog även i 24-timmarsserien (med en bildmanus-fuskvariant) gjorde en seriestripp, samt höll två workshops på Lidingö.
Blev refuserad. Viktigt att skriva ut, för det är bara arbetande skapare har lyxen att bli refuserade. Och jag gjorde ett grymt jobb.

IMG_1231
Firade Tillbaka till Framtiden-dagen (21:a oktober, 2015) med Liam och Stef. Dubbelslipsar!

 

November

Gjorde julkortet, skickade julkortet på tryck. Reste till London med min snubbe. Kom hem från London. Var med i Barnkanalens Morgonshow.

IMG_1850

Såhär glada blev Bolibompa-draken och jag över att äntligen få träffa varandra.

… Samt testade iPad Pro + Apple pencil för 99mac. Läs artikeln här!

52041

Bild © Jakob Nilsson/99mac.se

Fick de upptryckta julkorten. De var feltryckta, så de fick reklameras och tryckas om på ett nytt tryckeri.
Sedan for jag, mina systrar och vår ömma moder till Budapest, eftersom även mor fyllde jämnt i år. Det var ett sådant år.

 

December

Kom överens med Egmont om frilansuppdrag (som jag ser mycket fram emot!) under 2016, som dessutom inte inkräktar särskilt mycket på mitt skapande.

Och så, Medley. Som nämndes i början; det manuset som nu slutligen blev till är jag så otroligt nöjd med att jag ärligt kan säga att det var värt väntan. Det har krävt kompromisser, men de har allihopa varit nyttiga för mig och för storyn. Är förmodligen inte klar ännu, men nu kan jag ändå börja teckna.

Skickade jättemånga julkort (men inte tillräckligt många!), lyssnade på Musikhjälpen, samt höll workshop i Sävja utanför Uppsala samt en workshopvecka på en skola i Hässelby.
Avslutningsvis: jul och nyår i Östersund. Har hunnit skriva lite ändå.

IMG_2371
 

Den 5:e januari börjar jag teckna upp Medley, bok 2.

Gott nytt år. ❤️

Comments 3

 1. Gott nytt år Lisa! 🙂 Va mycket skoj du har varit med om.
  De roligaste var under hösten 2015, var att få träffa dej i Avesta Art! 😀 På Mangakurs.

 2. Post
  Author

  Hej Ellen, vad kul att du tyckte det! Hoppas jag får komma tillbaka och hålla workshop igen i framtiden. 🙂

  1. Skulle vara jätte kul! Det ser jag fram emot. Skulle vara kul om du kom till Sjövik kanske? 🙂

   Du kanske minns att jag ritade av dej förut på min serie-instagram: ellenseriekonst . Har en serieblogg som heter http://bibelgangget.blogspot.se/ och en fb sida om mina serier och konst. 😀 kram! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *