Tillbakablick på 2013

LisaOkategoriserade

God fortsättning, kära läsare!

Det är den tiden på året igen. Summering av det som varit! Följ med på en retroaktiv resa genom ett i alla avseenden behagligt år av (lite) tecknande (en del) resande och (en god del) socialiserande.

Januari

Blev riktigt paff när jag tittade tillbaka och insåg hur chill 2013 började. Inte för att jag var sysslolös, tvärtom – men tittar man på inlägg, kalenderplanering etc, så ser det liksom ganska rimligt ut. Inte wack. Rimligt. Bokens inlaga skickades in på textkorr, jag gjorde kontinuitetskorrigeringar ( världens bästa ord, yeah?) och fastslog en gång för alla (med hjälp av bl.a. en RT från synthlobbyn) att ordet synthare i Medley fortsatt stavas med TH. Det kom till ett omslag efter en rad kompromisser.
Jag hade även en fotosession i ateljén med fotografen Marcus Nyberg som på ett ypperligt sätt fångade min bistra uppsyn under tecknandet av slapstick.

Utdrag ur Lisa Medin-specialen i Utopi #9.

Under slutet årets första månad hände något väldigt tråkigt. Optimal, som hade varit den enda ljuset i serie-Sverige under de Beckmörka Åren, som förde fram en rad serieskapare och såg till att det fanns en inhemsk scen över huvud taget under flera år, dukade slutligen under för gott. Ingemar Bengtsson gjorde ett fantastiskt jobb, han skall ha all respekt och alltid bli ihågkommen för vad han åstadkom. Stef skrev ett bra inlägg som jag länkade då, och eftersom det fortfarande är ett träffande, personligt och bra inlägg länkar jag om det nu.

Februari

Efter en snabb Malmövisit och en alldeles för tidigt inlämnad Samuraj-stripp till SF-bokhandelns katalog, lämnades hela Medleyboken in till tryck. Sedermera kom provtrycket tillbaka, två häften korrigerades (punkttäthet, yay), jag åkte iväg för att göra workshops, bytte mobiloperatör, blev med surfplatta samt beslutade mig för att trycka upp affischer. Senare under månaden – precis när min f.d. serieskolekamrat Camilla var på besök med ett par kursare för att spela in en dokumentär om serieskapande – dök något efterlängtat upp!

OMGOMGOMGOMG

Sedan höll jag lite mer workshop, samt började jag förbereda för releasefest, samt den nya hemsidan. Hemsidorna, t.o.m.

Mars

Åh! Denna månad alltså. Först smyglanserades Medley på sci-fi-mässan i Malmö, jag fick signera så det stod härliga till. Men sedan, vet ni!

PRAG!! Eller ahem asså jag menar ju såklart Symphonia.

Det blev ju faktiskt inte så mycket skrivet om Prag när det begav sig. Jag var där med familjen vid den späda åldern av 8 år, och att äntligen få göra ett återbesök med min lilla mamma var inget annat än en ren fröjd. Vackert väder, vacker arkitektur, god mat, god öl, trevliga promenadstråk, alltså ALLA borde omgående boka en resa till Prag. Nu, på studs.
Till saken hör att Prag även är förlagan till Catherines hem, Symfoniens huvudstad. Jag tror jag valde den från början för att jag ville ha en tydlig musikkoppling, samt att Prags tinnar och torn passar fint in i min bild av en europeisk kulturell stormakt.

Sedan åkte jag hem, för det var dags för releasefest gubevars. Mycket förberedelser, inte minst de enorma Medley-bilder som jag låtit trycka upp och montera med hjälp av goda fina vänner (Stef, Randi och Linus) dagarna innan.

Det var en succé. Det kom lite över hundra pers som dansade till grymt bra synthmusik och firade det fantastiska undret, och vi fick skicka efter fler böcker efter ett tag. Jag började gråta av hänförelse när fantastiska Yvette gjorde ett surprise-uppdykande, och sedan satt jag på min upphöjda scen med mina homies och vi var extraordinärt asballa.

Sedermera hade jag signering på Science Fiction-bokhandeln i Gamla Stan, deltog i Staffars Seriers podcast Geeksnack, och blev namedroppad i Spanarna i P1 (ett av mina favoritprogram!) där Medley tas upp som ett belägg av Göran Everdal. Dessutom blev det en jättefin recension av Medley i Hög av Serier! Ah, och så bakade jag mitt livs första surdegsbröd. Men inte mitt sista.

April

Först blev det ett besök på Sci-fi-mässan i Göteborg. Vi sålde böcker, jag fick mysa med fina vänner, solen sken. Helgen därefter bar det av till Uppsala Comix, en ung och trevlig festival där jag delvis framträdde i ett Medley-samtal på scen, devis som live-gäst hos Hög av Serier, och dessutom sålde vi slut på medhavda Medleyn vid bokbordet. Det var toppen. Ah, och så gjorde jag en informationsserie till Järfälla Kultur, samt gjorde workshops.
Men! April är alltid SIS-månad, och denna gång inledde jag och Stef med att sammanställa information för och designa festivalens första festivalkarta såväl som informationsskärmar som rullade under hela festivalen (programmering av Linus Remahl), för enkel navigering i Kulturhuset såväl som ute på stan.

Jag hade även en skyltutställning och signering på Staffars serier! Det var grymt! Jag är fan grym. Faktum är att den stora Balthasar-skylten fortfarande finns kvar där. Nå, ni kommer snart få se mer av samarbeten med Staffars, var så säker!

Under själva festivalen höll jag i två paneler och deltog i en tredje, samt ledde ett samtal med Thollin och Skogäng. Att bolla med och delta i evenemang är väldigt kul och i slutändan blev samliga punkter väldigt lyckade – men under 2014 kommer jag förmodligen inte att ha möjlighet att jobba på samma sätt. Kommer kanske tillbaks till varför i slutpläderingen.

Fyllde år! Fick värsta asballa fanartbilden av Loka Kanarp, som även gjorde årets SIS-affisch. MIND. BLOWN.

Maj

Efter SIS spelade jag och Stef in första avsnittet av MANGAPATRIARKATET, vår fantastiska superepiska seriepodcast (mer senare i inlägget) och direkt efter hoppade jag på ett Malmötåg för att claima min plats och jobba från Seriestudion under en vecka. Påbörjade ett gäng illustrationer som inte skulle komma att bli klara förrän slutet av året eftersom deras användningsområde byttes ut. Ahem.

Fick läsa lite recensioner på Medley, både ris och ros. Det var inget nytt i sig, men lärorikt och bra att bli påmind om att man inte kan ta saker för givet.
Firade även schlagerfestival i goda vänners lag, spelade in mer MANGAPATRIARKATET, gjorde en SF-bokhandeln-stripp, började skissa på sidor till en kortserie, samt gjorde ett litet PR-ryck på egen hand. Vilket skulle komma att betala sig.

Juni

Mediamånad! Först lanserade jag och Stef Gaines serie-Sveriges nya hopp: MANGAPATRIARKATET, den 1:a juni.

EPISKT fantatiskt omslag + återkommande logga av M. Falke.

Det finns SÅ MYCKET jag vill säga om den här podcasten. Hur vi jobbat med den under halva året, hur den växt, hur vi växt, hur mycket pepp och stöd vi fått och såklart, hur glada vi är över alla som lyssnar! Men eftersom vi precis släppte ett extrainsatt nyårsavsnitt som avhandlar hela vårt 2013 nöjer jag mig med att säga: tack för att ni lyssnar. Avsnittet hittar ni här.

Någon dag senare besökte jag P3:s populärkulturella program, PP3 och pratade om Medleyboken.

Jag genomförde även det som långt senare skulle visa sig bli min sista elevens val/skapande skola-projektvecka på en skola som jag jobbat med i flera år, men som vanligt var det fantastiskt roligt. Har haft elever som kommit tillbaka till mina workshops under flera års tid – men tyvärr, när det gäller skolprojekt vet man aldrig vad som händer med finansieringen i framtiden. Tråkigt, men jag är tacksam över att ha haft ett så bra samarbete.

Sedan gästade jag Radio Uppland! Det inslaget kan ni höra här.

Firade midsommar. Påbörjade ett hobby-spelprojekt med ett par vänner. Började teckna på en kort Medleyserie till Utopi.
Under den här månaden var jag faktiskt också ruskigt social. Hängde med vänner, gick på försommarmingel. Började instagramma igen. Skrev manus. Gjorde research. Spelade in och släppte fler avsnitt av mangapatriarkatet. Min rara lilla hemstad publicerade en uppslags-artikel om Medley i kulturdelen.

Juli

Sommarmånad. Jag tuschade, socialiserade, färglade, fick besked om att de INTE ska sälja mitt hem (… i alla fall inte i nuläget, hurra!), släppte ett nytt avsnitt av Mangapatriarkatet, bakade bröd, åkte till Östersund, badade, solade, deltog i pubquiz och köpte Panzer Dragoon till Sega Saturn samt två begagnade fioler. Åt kollossala mängder mango. Tecknade och färglade.

Augusti

I början av månaden byggde vi en två meter lång synth.

Naturlig storlek? Japp. Dessutom är jag typ i Catherines storlek. På längden, that is.

Färglade klart serien. Gjorde en annan serie till en antologi plus illustrationer som sedermera färglades och trycktes upp som gigantiska monterade postrar. Ny samurajstripp till SF-bokhandelns utskick.

Och så gick jag med på efterfest med Dataspelsbranschen och hängde med Anita Sarkeesian.

Iofs står vi i en backe, men ja, vi är typ lika långa. <3

September

Maestrons Dotter. Det första ”Medley-sidospåret”, i färg!

Jag skickade in en fiol till restaurering, slutförde ytterligare en illustration som trycktes ut på canvas, fick tag på helt rätt typ av varningstejp, och poff trillade alla bitarna på plats inför min del av Utopiska Visioner, som hade vernissage på Nacka Konsthall den 7:e september.

På plats kunde man finna, för första gången:

  1. Catherines fiol (!!), till synes svävande från taket i tunna tunna nylonsträngar
  2. Axels synth, två meter lång i all sin lysande prakt. Inklusive avskärmande varningstejp och en liten notis om att instrumentet minnsann beslagtagits i Symfoniens ärorika namn!
  3. Två enorma (70X100cm) propagandaposters i fantastiskt material
  4. En digital målning på canvas, inramad och ursnygg (50X70cm)

Missade ni det? Ouch! Lovar att hojta till om jag får möjlighet att ställa ut dyrgriparna igen.
Så här såg det ut:

Detta var dock efter att den stackars fiolen bevisligen hade drattat i golvet och satts upp igen, nu med lösa strängar. 🙁

Vill ni se en mer inzoomad bild av min utställningsdel, kolla här.

Så släpptes ännu ett utmärkt avsnitt Mangapatriarkatet, lanserade en sprillans ny och skitsnygg hemsida och sedan släppte vi ännu ett avsnitt Mangapatriarkatet, alldeles inför bokmässan! För det fick jag ju lov att pallra mig iväg till, som vanligt. Jag deltog i fyra signeringstillfällen och fyra programpunkter, samt med två nya böcker (som en av tecknarna i Per Thörns Ordningen upprätthålls alltid samt Medley då) och så som deltagande i Utopi såklart.

Det var både jobbigt och trevligt. Knöt kontakter! Minglade. Blev ännu mer bästis med Svenska Tecknare (här är ett klipp från deras monter). Skrev ett inför-inlägg här, där även en del Oktober-aktiviteter bakas in.

Oktober

Var med på ett hörn och arrangerade i 24-timmarsserien i Stockholm tillsammans med Stef, Alice och Tomb samt rev av Öl- och Whiskeymässan under samma dygn. Staffan på Staffars utsåg Medley till en av årets bästa album. <3
Deltog i två paneler på Fantastika, den ena om Rymdkommunism (som var fullkomligt fullproppad med en så engagerad publik – folk stod i gångarna för att få plats!) och den andra om Utopiska visioner i serier.

Förpluggandet lönade sig, panelen regerade! Bild snodd från Micke Nordin.

Kolik Förlag, som gav ut första bokvolymen av Medley, ingick officiellt ett samarbete med Norsteds. Sökte en massa stipendium (tyvärr förgäves), var med i Hög av serier (kom officiellt ut som sonic-tidningsläsare) och skrev manus på fik med Tomas Antila. Jag höll workshops och bråkade om avtal. Hade möten, planerade jobb och fick nya. Oroade mig för stålar och frös min lön.

November

Släppte årets sista Mangapatriarkatet (tema: SKRÄCK), jobbade med projekt på en mellanstadieskola (underbart återkommande samarbete, hoppas få jobba ihop igen under 2014 <3), färdigställde årets julkort, jobbade ihop med Anders X som skrev en Medleyartikel för Bild&Bubbla (publiceras i första numret 2014!), nojjade asmycket över min ekonomiska situation (två återkommande jobb skars bort p.g.a. uteblivet skapande skola-stöd) och var på releasefest med min systerdotter.

Nu tillber vi synthpopparen. Aaaaaa~~~

Deltog i Debutbaren på Stadsbiblioteket! Något som jag sett från emot sedan jag besökte förra årets upplaga. Mysigt och intressant.

Jag gick på kroki (absolut bästa tecknarträningen, hands down), gick på serieföredrag, planerade stordåd med Stef, spelade in det sista materialet till Mangapatriarkatets ballaste avsnitt hittills (släpps nu i januari), hade möten, flängde iväg och jobbade med projekt på en skola i Hässleholm.

December

Jobbade hemifrån en massa. Gjorde en rad sprillans nya kapitelbilder på rekordtid (+ fick backup av otroliga Randi <3) och lämnade in en sprillans ny version av Medley vol. 1 – En ny våg som lanserades på Egmonts nya serieplattform Seriecentralen lagom till lucia. Läs mer här.

Som vanligt var årets sista månad rätt kass ur jobbsynpunkt. Men jag lyckades boka in en rad jobb för det nya året och skickade iväg hela 125 stycken julkort (REKORD). Det beslutades att jag och Stef Gaines åker till Angoulême för Mangapatriarkatets första mässresa. Det köptes julklappar, pyntades, dracks glögg och bakades pepparkakor i goda vänners lag.

Många pepparkakor.
Planerade även upp ett jobbschema med Antila, vilket kändes väldigt bra.
Då min trogna gamla Canon bestämde sig för att lägga ner lagom tills att årets sista faktura skulle skickas iväg beställde jag i mellandagarna en sprillans ny A3-skrivare tillika scanner som tyvärr fortfarande inte är redo att plockas upp i skrivande stund. Men den är STOR, ni ska få se när den väl är på plats! Har så sjukt mycket planer just nu, då är det skönt att kunna göra mer från ateljén.

De sista skälvande timmarna innan nyårsfirandet ägnades åt att bädda för nyårsavsnittet av Mangapatriarkatet, som kom ut nu idag. Här kan ni lyssna på det, ladda hem eller RSS-prenumerera!

Sedan såg jag Stockholm explodera i färger från ett berg. Oerhört vackert.
Och det var väl i stora drag vad som hänt under året.

Nu, en bonus:  Fin fanart!

Sjukt fint av @baronessan96 på twitter
Av den asgrymma Lisa Harald (@L1S0L4 på twitter)
Av Linus Remahl, snott från julkortet jag fick av honom. På twitter heter han @LinusRe!

Något slags bokslut:

Det här har varit ett trevligt år. Man kan alltid ångra att man inte jobbade mer, gjorde saker annorlunda. Men ibland behöver man krångla sig ut ur sig själv för att se vad som går att göra enklare, och lite så känns det med det här året. 2012 var ett år som jag attackjobbade mig igenom, det var smärtsamt men nödvändigt. 2013 var mer avslappnat, och förmodligen exakt det jag behövde. Men 2013 har också gjort mig mer rastlös; jag lyckades göra vissa projekt på väldigt snabb tid, och saker som under föregående år tedde sig som väldigt oöverstigliga och svåra har i år känts betydligt enklare. Om det gick att balansera skulle allt vara guld.

Så!

Saker jag behöver, i skrivande stund:

  • Fler frilansjobb. Det ligger helt okej till som det är nu, men om jag kunde jobba upp en kontinuitet i hur jag fördelar frilans och kreativt arbete skulle det göra underverk.
  • Lyssna på mig själv. Alltså, vad jag vill skriva, rita och göra. Det här året har jag provat saker som jag inte provat förut, och det gick jättebra. När jag följer – oh yeah, den här gamla klyschan – när jag följer mitt hjärta, när jag är sann mot mig själv och inte försöker behaga någon annan, då blir det bra. Jag har så jäkla mycket fantatiska saker som ligger och bubblar inom mig, och det enda som krävs är att jag konkretiserar mina behov. Vad vill jag? Hur skapar jag det eller hur tar jag mig dit?
  • Lyssna på andra. Visa mina vänner och kollegor hur mycket jag beundrar det som de gör, hur viktigt jag tycker det är och helt enkelt, visa mer uppskattning. Det vi skapar nu är ovärderligt. Det skall inte tas för givet, nedvärderas eller skrattas åt. På samma sätt som jag vill ta mitt eget skapande på allvar, vill jag visa mina vänner att jag tar deras skapande på allvar.
  • Disciplin. Men, med måtta. Det är inte alltid kul att arbeta med kreativa saker, vi jobbar dubbelt så mycket som många löntagare och kan inte ens alltid plocka ut en lön i slutet av månaden. Men det är värt det – vi måste se till att det blir värt det – på grund av att man faktiskt gör någonting som inte hade funnits till annars. För att det känns bra. För att det känns viktigt. Men just därför är det viktigt (för mig!) med kontorstider, träning, hela rena kläder, matlådor, möten, resor, allt strukturerat så att det skapar en vardag. Ett sammanhang. MITT sammanhang.

Tack för vilan, 2013. Jag känner mig omplåstrad nu. Dags för nästa rond.
Och jag hoppas att ni, kära bloggläsare, också är redo för 2014?