Tecknarlogik

Lisafest, hassa brassa gambaremassa, jobb jobb och jobb, rätt så nöjd Leave a Comment

Skriv ner, teckna upp, bearbeta, rita om, tuscha, redigera, sudda, stuva om. Digitalisera, krångla till, förenkla, planera, gör om, improvisera.

Ibland påminner serietecknarprocessen rätt mycket om Daft Punks låt Techologic.

Det här inlägget har fått ligga länge. Vad händer? Vad annars – jobb, jobb och bok. Sedan förra uppdateringen har jag fått tillbaka feedback från testläsare, korrigerat och stuvat/ritat om i bildmanuset, lagt till ett par sidor, skickat ut utvalda delar på en ny omdömesrunda, fått tillbaka och ändrat om, skissat klart ännu ett kapitel (typ)… ja, ni förstår. Jag har också (åter)upptagit rentecknande och tuschande av de sidor som ”funkar”, om än i försiktig takt.

Det går alltså framåt, men tar en hiskelig tid; inte minst, för att jag parallellt med boken tar diverse frilansjobb (som illustratör, workshopledare, föreläsare, med mer). Det är som det är. Ibland får man ett gäng uppdrag, ibland blir man av med ett uppdrag – det som hänt mig på sistone, är att jag på ganska kort tid (?) fått en hel massa nya uppdrag, inte helt otänkbart på grund av denna webbsida som du (förmodligen) besöker i detta nu.
I samband med att boken skickades ut på feedbackrunda – och jag fick lite tid ”över” innan arbetet kunde fortsätta – beslutade jag mig nämligen för att ta en arbetsvecka och göra om hemsidan från grunden. Info om kurser & workshops, portfolio samt CV uppdaterades, ett sprillans nytt tema installerades och rubbet stylades om för att se rimligt ut – det verkar ha gett effekt, för sedan nya sidan offentliggjordes i början av september har jag märkt en positiv skillnad i antalet förfrågningar. Vilket såklart är toppen, att folk hittar hit och att jag kan jobba med det som jag tycker är kul och dessutom är bra på!

img_5653

Roligt jobb för SF-bokhandeln.

Men – när det kommer en massa brådskande arbetsuppgifter så innebär det också att jag måste kasta boken åt sidan. Det är så klart ett lyxigt irritationsmoment att ha, och det är något som jag som serieskapare i vilket fall måste planera för.

img_5682

I fint sällskap bland nuvarande samt (liksom jag!) föredetta Serieteket-anställda. ❤️ Fotografiet är © Rolf Lindby.

En liten shoutout. Älskade Serieteket fyllde nämligen tjugo (!!) och jag hade glädjen att få fira det med serieteketvänner och kollegor. ❤️ Tyvärr har biblioteket plattan stängt sin seriereket-filial (som de haft under ombyggnaden) tills i mars 2017, men då öppnar å andra sidan bibliotek film och musik med Serieteket i sina vanliga lokaler igen. Kan knappt vänta på att få fortsätta låna järnet!

Så klart har mycket annat också hänt, men det sparar vi till nyårskrönikan (som jag ska försöka att skriva i år, eventuellt något nedbantad).

Såattehh …

… jag är i en tryggare sits (frilans- och serietecknarmässigt) nu, än jag varit på flera år. Jag vet att jag kommer att har råd att jobba på med det här, och jag har förtroende för att jag kommer att fixa det (vilket känns toppen). Förberedelserna var liksom inte förgäves. ♥ 

Hade egentligen i detta inlägg tänkt visa steg för steg hur jag jobbar med boken just nu (en slags ”uppföljning” till förra årets teknik- och appguide kanske…?) men det får vänta till ett senare inlägg. Ni ska också få följa med bakom kulisserna och se hur mycket krångel det var att skapa  årets julkort! Där kan vi snacka process. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *