Balans och styrfart

Lisahassa brassa gambaremassa, jobb jobb och jobb, mässa, medley, rätt så nöjd, SIS 2 Comments

En riktigt händelserik vår har passerat och sommaren har slagit ut på riktigt. Gassande sol bryts av med oväntade och kaotiska skurar, vilket gör cykelpendlingen till ateljén en smula mer äventyrlig. Vi går in i den kvava och slappa tiden på året.

Vad har hänt sedan förra inlägget? En del, precis som det ska vara.

Ett urval: Sci-fi-mässan (som jag nämnde i förra inlägget), ett par deadlines, Stockholms Internationella Seriefestival, resa till Paris inklusive djupt efterlängtad Sonic-konsert, en kapitelbok med rekordmånga bilder – och givetvis, en sjuhelsikes massa workshops.

Jag fick även, lite oväntat, den stora äran att göra ett omslag till ett nummer av fotbollsmagasinet Offside. Muskler och boll!

Omslagsillustration till fotbollsmagasinet Offside, utkommen under mars 2024.

Jag skulle gärna göra fler redaktionella illustrationer, för det är så roligt. Pappersmedia är ändå toppen, den där känslan att få hålla en bok eller en tidning i sin hand. ❤️

I övrigt befinner jag mig i ett intressant glapp just nu. Jag har varit riktigt eftertraktad som framför allt workshopledare under årets första månader, vilket har haft som effekt att jag nu står i juni och inte riktigt hunnit tänka på vad jag ska göra härnäst. Det är rimligt att förmoda att det blir några workshops även i höst, men på tecknarfronten har jag för första gången på flera år ingenting på lut. Det är ovant, och säger kanske en del om vilken tur jag haft.

Men vi spolar tillbaka lite. Jag måste ju berätta om årets upplaga om Stockholms Internationella Seriefestival!

En av de bästa festivalerna någonsin

Nämen vad ska man säga. Det var så fett. Och då skall ni ändå minnas att jag gjorde en storartad triumferade återkomst till festivalen under förra årets festival!

Årets festivalbild av den orimligt skickliga Iris Hautaniemi.

Detta år låg all fokus på den karismatiska och begåvade Stef Gaines comeback till seriescenen i form av Stef Gaines Stora Seriebazaar (feat. Lisa M & JennyBunny), som för övrigt var en rungande succé. Som ödet eller bordsarrangemanget skulle ha det, bestod en hel vägg av bord helt och hållet inte bara av bazaaren, utan av goda kamrater rakt igenom.

Stef hade lagom till festivalen hela fem nya publikationer. Fem stycken. Och det är underbart.

Likt ett fort av svart metall (nja kanske inte helt) stod SERIEBAZAAREN och cementerade sin plats som festivalens mittpunkt. Ish.

Ett smörgåsbord av serier

Lite bakgrundsinformation: både jag och Stef har under de senaste sju åren (!!) varit engagerade i en förening som mött åtskilliga utmaningar, och först denna vår har vi äntligen kunnat kliva åt sidan. I Stefs fall innebar detta att serierna ofta har fått leva på sparlåga, men levt har de sannerligen gjort.
Under dessa år har hon alltså oförtrutet fortsatt att producera en massa berättelser som hon nu äntligen kunde sammanställa. Det dignande mässbordet med olika slags serier blev ett kvitto på hennes hårda arbete och vi skall alla vara tacksamma över att hon valt att dela med sig av denna gåva.
På Stefs instagramkonto kan ni läsa en introduktion till var och en av de nya seriehäftena – vi snackar dagboksserier, magisk realism, vampyrskräck och akademiska texter! Det finns något för alla.

Denna festival hade även välsignats med en väldigt trevlig invigningsskål på fredagskvällen, och en sjuhelsikes fest på lördagen. Dans! Mingel! Drinkar! Alla var snälla och allt var toppen. ❤️

Även jag deltog som mässdeltagare, som ni ser på bilden. Jag hade ett halvt bord vilket räckte gott och väl för att kränga en försvarlig mängd Medley: Rewind, kapitelböcker (som jag strax skall berätta mer om!) och stickers.

Stickers? Stickers!

Jag blir lika förvånad varje gång det går bra att sälja serier. Inte för att jag inte tycker att mina grejor är goa – de är synnerligen fräsiga – utan mest att det finns någon kvar som jag inte övertalat. Att nya läsare tillkommer! Och gamla läsare kommer tillbaka! Och alla, exakt alla, är så himla fina.
Det gick med andra ord över förväntan. Jag sålde nästan alla Rewind som jag hade med mig SAMT ett gäng stickers.

Och ni minns Projekt: Nollsummespel? Det här är något jag först tog upp i mitt inlägg för ett år sedan – att Rewinds jobb är att helt enkelt gå runt.
Såhär ett år senare kan man konstatera att trots olika tillkommande kostnader (rollup, bordshyror, stickers…) går projektet faktiskt lite plus. Inga enorma mängder, men jag är så stolt och glad över hur det ändå har rullat på.
Det finns i skrivande stund exakt tio exemplar kvar av Medley: Rewind till försäljning (utöver de som finns i lokala butikslager). Sju av dem ligger hos distributören och kan inhandlas via vilken nätbokhandel du än önskar. Dock rekommenderar jag att köpa via antingen Comics Heaven eller SF-bokhandeln – varav den sistnämnda butiken har unika signerade exemplar.

Allt detta gör mig onekligen sugen på att göra ännu ett minialbum. Farliga saker, seriemässor.

Parallelt med mässan + workshops och sedan ända in i kaklet jobbade jag även med vårens stora deadline. Den sista i en era! Nämligen…

Dogstars mot stjärnhimlen

För tre år sedan blev jag kontaktad av Bonnier Carlsen för ett bokprojekt. Jag hade tidigare provtecknat för dem, och även om det inte blev något den gången verkade de sugna på att para ihop mig med ett passande projekt. Det projektet blev Dogstars.
Min första tanke när jag läste igenom manusen var att ”det här kan man rita kul bilder till!”. Tre år och fyra böcker senare kan vi konstatera att det stämde väl. Jag har haft så otroligt roligt med de här böckerna, och det är riktigt tråkigt att det är över. Jag har också lärt mig en del under projektets gång, saker som kommer att komma väl till pass när jag nu återgår till att rita serier.

Dogstars första tre böcker som utkommit 2022 och 2023

Den sista delen i Dogstars-sagan heter Slaget om Tropolis och kommer ut i augusti. Den är fullkomligt proppad med läckra bilder (som jag bokstavligen alldeles alldeles nyss levererade, helt färska från tecknarköket) och kommer inte att göra någon besviken.

Dogstars IV – Slaget om Tropolis. Finns i din lokala bokhandel denna sensommar!

Vad nu då?

Som jag nämnde i början, jag är inte helt säker.

Inte på ett helt dåligt sätt, heller. Medleyboken – vilket jag nämnt tidigare – närmar sig faktiskt ett färdigt stadium, sånär som på det sista tuschet (och såklart lite mangaraster också). Det finns en bok. Den går att läsa, från början till slut. Jag har dock fortfarande inget förlag, och egentligen är det kanske där jag bör lägga krutet efter sommaren.
Är helt medveten om att det mycket väl kan bli så att vi landar i en Kickstarter. Vi får se, det är mycket jobb. Vore kul att samarbeta med någon, ha någon att bolla idéer och byta erfarenheter med.

Men samtidigt: att ligga på latsidan med illustrationsdelen av verksamheten går inte an. Jag är med i årets upplaga av Katalogen Swedish Illustrators & Graphic Designers, men det räcker inte riktigt. Även om att sitta och vänta på att få uppdrag har funkat förut, kanske det är dags att tänka nytt.

Ateljén – where the magic happens. Det är även var prokrastineringen och ”stirra ut I evigheten” happens.

Konsten att pitcha

I början av vintern var jag inbjuden till möte hos ett förlag som jag är intresserad av och som det vore så himla kul att samarbeta med. I nuläget har de inget bokprojekt på lut åt mig, men de föreslog att jag kunde komma med en pitch. Det är något jag haft i bakhuvudet sedan dess.
För om vi ska vara ärliga, så har jag haft en otrolig tur… hittills. Olika uppdragsgivare har kommit till mig. Det är verkligen (!) inget (!!) man ska ta för givet, för en muskel som inte jobbar – i detta fall, hitta-på-muskeln – den blir svagare.

Så under sommaren, parallellt med att jag sitter i tuschgrottan och pumpar ut Medley-sidor, ser det ut som att jag kommer att ta mig en riktig funderare över vad jag vill göra framöver. Det känns asläskigt men samtidigt… befriande? Det kan ju landa i ett nytt projekt, tänk va.

Odla din trädgård

Blott ett enkelt potatisland i en kolonilottförening någonstans i södra Stockholm

Det blir ju lätt så här, att man bara rabblar grejor man gjort sedan förra blogginlägget, men egentligen vore det lite kul att göra ett inlägg som handlar lite mer om annat. Jag har många tankar om AI (spoiler: det är dåligt, men alla verkar missförstå varför, samt vad det är) och sociala medier, precis som alla andra tecknare just nu. Själv har jag börjat använda Glaze mer och mer till mina bilder och förhoppningsvis kommer det fler verktyg som vi tecknare kan använda för att ta kontrollen över vårt skapande och vår synlighet åter igen.

Är också lite sugen på att lägga upp en uppdaterad version av mina ”såhär ser min process ut just nu!”-inlägg från 2011 till 2016. Det händer ändå mer än man tror med teknik, arbetsflöde, diskurs, hur man samlar sitt community och hur internet ens är uppbyggt nuförtiden. Jag håller fast vid vad jag sa för nästan exakt ett år sedan: skaffa en blogg!

Mer lär komma om detta. Och om att odla potatis och rensa ogräs? Kanske!

Comments 2

  1. Jag håller med om SIS, tror det för min del också var den bästa någonsin. Mycket kul prata med alla möjliga personer, bra serier, intressanta gäster 🙂

  2. Busy bee!
    Kul med alla roliga projekt!
    Ska bli så kul att se vad som kommer här näst.

    Och som sagt, vad kul med blogg!
    Vore kul om fler börjar blogga igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *